Ljud i Reklam

En del reklamlåtar som gjorts inom tv-reklam tidigare – ekar fortfarande i minnet hos många.

Svårt att tänka sig en ölreklam utan en specifik förnimmelse av dina färger var blå och en sjungande Tommy Nilsson. Nostalgin av 90-talets Mcdonalds reklam tar nog ändå sämsta tänkbara priset! Musiken, texten och hela produktionen är oerhört daterad och rent av banal.

Känslan i text och musik är att det är familjer som möts på Mcdonalds för att äta, njuta och ta det lugnt en stund tillsammans – är minst sagt absurd. Varken text eller musik överensstämmer inte alls med realiteten. Anledningarna till att familjer överhuvudtaget går på Mcdonalds för att äta är inte för att ta det lugnt, umgås och socialisera med varandra. Faktum är att det är stressade småbarnfamiljer som inte hinner med något annat än att springa in och vräka i sig själva och sin barn fett, socker och salt.

Svårt att se hur denna skulle kunna överleva i ett annat medialt sammanhang än specifikt en tv-reklam. Texten är alldeles för dålig för att passa i exempelvis en radioreklam. Ett mer aktuellt och långt mer professionellt ljudproduktion är reklamlåten för Festis. “Jag är en festis” – låten är ett strålande exempel på hur en ljudproduktion inte behöver rörliga bilder överhuvudtaget. Den kan man enkelt överföra direkt till radioreklam. Eftersom den håller en väldigt professionell ljudproduktion och ett mycket välskrivet manus.

Reklam i radio

blog-radio_beaming_upAtt göra ljudreklam i radio ställer höga krav på kvalité, kunskap och flexibilitet. Något Reklam och Ljud gjort och genomfört åt Garantilotto – där skillnaden mellan att komponera ljud åt radiolyssnare är att inget kan visas upp. Man kan inte trickfilma fram en radioreklam. Utan själva ljudproduktionen, manus och budskapet måste vara utformat för att fånga lyssnarens öron. I radion kan ingen se dig ramla, falla eller le. Inom tv-reklam kan ljudproduktionen ofta luta sig mot snabba klipp, vackra människor och rekvisita. Inom radioreklamen finns inget av ovanstående. Företaget Reklam och Ljud AB vill ligga i framkant på alla förekommande uppgifter vad det gäller manus, ljudproduktion, jinglar och reklam.